Blaasontsteking

Voor alle kinderen is het belangrijk dat ze goed plassen. Soms lukt dat niet goed. Het kan dan zijn dat je een blaasontsteking hebt. Meestal komt dat omdat er een bacterie in je plasbuis zit en naar de blaas gaat. Bij meisjes komt dat vaker voor dan bij jongetjes en dat komt omdat jongetjes door hun piemel een veel langere plasbuis hebben. De bacterie moet dan een langere weg afleggen om bij de blaas te komen.

Hoe voelt een blaasontsteking?

Soms voel je helemaal niets, maar meestal wel. Het plassen kan pijnlijk zijn en je plas kan een beetje stinken of er raar en bloederig uitzien. Soms heb je ook koorts of krijg je buikpijn.

Hoe kom je aan een blaasontsteking?

Het kan zijn dat je niet helemaal goed zit bij het plassen of dat je niet genoeg drinkt. Soms komt het ook omdat je niet vaak genoeg gaat poepen.

Wat doet de dokter?

De dokter in het ziekenhuis gaat onderzoeken wat er precies aan de hand is en hoe het komt. Misschien krijg je wel een uroflowmetrie, zodat de dokter precies je plas kan meten. Ook krijg je soms een plaslijst mee naar huis. Dan kun je zelf 3 dagen precies opschrijven hoeveel je drinkt en poept en plast.

» lees meer over uroflowmetrie
» lees meer over de plaslijst
» lees meer over plasadviezen