Fotoboek Nieronderzoek

De dokter heeft afgesproken dat er speciale foto’s van je nieren gemaakt moeten worden. Met een moeilijk woord heet dit onderzoek een niercintigrafie of DMSA scan. Bij dit onderzoek worden er foto’s gemaakt met een speciale vloeistof die in je nieren gaat zitten en heel goed op de foto’s te zien is.

Totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten. Jouw vader, moeder of iemand anders die je graag bij je wilt hebben, mag bij je blijven. Je bent dus niet alleen. In het boek praten we voor het gemak over je vader of moeder, maar dat mag dus ook iemand anders zijn. Als je een knuffel hebt, mag je die ook meenemen.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende

Om de speciale vloeistof in je lichaam te krijgen is het nodig dat je een prikje in je arm krijgt, dit noem je een infuus. Dit wordt door de kinderarts op de kinderafdeling gedaan. Het maken van de foto’s doet geen pijn, alleen het prikje is een beetje vervelend.

Op de afgesproken tijd, wordt op de afdeling “Nucleaire Geneeskunde”de speciale vloeistof via het infuus in je arm gespoten, je voelt hier niets van. Je hoeft dus niet opnieuw een prikje. De ingespoten vloeistof is radioactief. Radioactief wil zeggen dat bepaalde deeltjes een straling uitzenden die straks goed op de foto te zien is. Van die straling voel je niets en omdat het maar een heel klein beetje is, is het ook niet gevaarlijk voor je.

Na het inspuiten van de vloeistof mag het infuus er meestal meteen weer uit, dit doet geen pijn.
Na een paar uur zit de vloeistof in je nieren en kunnen de foto’s gemaakt worden. Ook hier wordt een tijd voor afgesproken.

Het is wel handig dat je voordat het onderzoek begint nog even gaat plassen, omdat je tijdens het onderzoek best lang stil moet liggen.
 

Dit is de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Op de foto zie je de onderzoekstafel waar je straks op moet liggen. De tafel waar je tijdens het onderzoek op ligt is zacht met een laken erover. Onder je hoofd ligt soms een kussen. Aan het eind van de tafel zie je een grote ring en het fototoestel. De tafel wordt straks in de ring geschoven.

Jouw vader en/of moeder is tijdens het onderzoek bij je en je knuffel natuurlijk ook. Het maken van de foto’s gaat nu bijna beginnen.

De tafel waar je op ligt, wordt nu in de ring geschoven. Dat doet geen pijn.

Dan wordt het fototoestel boven en onder je geplaatst.
De bovenste komt bijna tot aan je hoofd, dit zou je een beetje eng kunnen vinden, maar het toestel raakt jouw lichaam niet aan en doet dus ook helemaal geen pijn. De dokter gaat nu de eerste foto maken, een foto duurt ongeveer 10 minuten. Het is heel belangrijk dat je nu heel stil blijft liggen, anders moet alles weer opnieuw.
 

Er worden verschillende foto’s gemaakt van alle kanten van je nieren. Er wordt één foto gemaakt als je op je rug ligt en twee foto’s als je op je zij ligt. (één op je linker- en één op je rechter zij).

Soms is het nodig dat de dokter je een beetje moet helpen om stil op je zij te liggen. Je krijgt dan twee zandzakjes of een kussen tegen je rug, zodat je goed blijft liggen.

 

Als alle foto’s gemaakt zijn en je heel stil hebt gelegen, mag je weer van de tafel af. Het onderzoek is nu klaar. Het is heel belangrijk dat je goed drinkt na het onderzoek, zodat je de speciale vloeistof ook weer snel uit kan plassen.