Fotoboek Hersenonderzoek

De dokter heeft afgesproken dat je een EEG (Elektro-Encephalo-Gram) moet hebben.
Bij een EEG wordt de elektrische activiteit van de hersenen gemeten. Voor het onderzoek krijg je 25 snoertjes met elektrodes opgeplakt. Waarvan 23 snoertjes op je hoofd.
Het onderzoek doet geen pijn, maar het gefriemel aan je hoofd kan vervelend aanvoelen.

Om te zorgen dat de elektrodes niet los gaan, is het belangrijk dat je goed stil blijft liggen. Je vader en/of moeder mag de hele tijd bij je blijven en natuurlijk je knuffel!
Het opplakken van de elektrodes duurt ongeveer een kwartier. Totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten tot een uur.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende

Dit is de wachtkamer op de röntgenafdeling waar je kunt gaan zitten.
Je hoeft je niet te melden.
 

In deze kamer vindt het onderzoek plaats. Je moet tijdens het onderzoek op dit bed liggen. Je vader of moeder mag op de stoel naast je zitten.
Als je een lieve knuffel hebt, mag je die ook lekker bij je houden.
 

De zuster, die het onderzoek doet, maakt de plekjes waar de elektrodes komen vetvrij met een wattenstaafje met roze korreltjes crème. Dit heet scrub crème. Het opbrengen van de crème doet geen pijn, maar kriebelt wel een beetje.
De crème is nodig, zodat de elektrodes die erop komen beter contact maken.
 

Hierna wordt een elektrode op dat plekje geplakt. Dit is een snoertje met aan de ene kant een dopje en aan de andere kant een stekkertje. Op het dopje komt een beetje lijm, wat op boter lijkt. Het dopje wordt dan op je hoofd geplakt, soms met een gaasje of met je haar.
Je krijgt in totaal 23 elektrodes op je hoofd. Zelfs 4 op je voorhoofd en 1 op elke hand.
 

De stekkertjes hebben verschillende kleuren, maar ze gaan allemaal in één kastje. Als alle elektrodes aangebracht zijn, kan het onderzoek beginnen.
Het enige wat je hiervoor moet doen, is zo stil mogelijk blijven liggen. Je vader of moeder en eventueel je knuffel blijven bij je.
 

De zuster die het onderzoek doet, gaat in het kamertje ernaast zitten. Naast het bed waar jij op ligt, zit een raam.
Je kan door het raam de zuster zien en zij jullie natuurlijk ook.
 

De zuster heeft een computer op haar bureau, die aangesloten is op het kastje met de stekkertjes.
Hierop ziet ze allemaal wiebelstreepjes.
Daar maakt ze later een afdruk van op papier, zodat de dokter de uitslag van jouw onderzoek kan bekijken.
 

Op een gegeven moment komen er uit dit apparaat wat lichtflitsen. Je hoort dan de stem van de zuster, die zegt dat de flitsen komen en dat je soms je ogen even dicht moet doen.
Het is een beetje donker in het kamertje en door de flitsen lijkt het dan net een disco. Er komen alleen flitsen, dus geen discogeluid erbij. Dit duurt maar een paar minuutjes.
 

Als de flitsen voorbij zijn, duurt het nog heel even voordat je klaar bent.
De zuster komt dan weer bij jullie en haalt de elektrodes van je hoofd af. Daarna maakt ze je haar schoon met een nat washandje. Het onderzoek is nu helemaal klaar.
 

Het onderzoek is nu klaar, je mag weer naar huis.