Fotoboek Darmonderzoek röntgen

De dokter heeft afgesproken dat je een onderzoek voor je dikke darm krijgt. Dit heet met een moeilijk woord Colon inloop.
Bij dit onderzoek worden er in de röntgenkamer speciale foto’s gemaakt met contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof heet Telebrix en zorgt ervoor dat de dokter je darm heel goed op de foto kan zien.

Om ervoor te zorgen dat deze vloeistof in je darm terechtkomt, is het nodig dat je een dun slangetje in je bips krijgt. Het inbrengen van de slang is een beetje vervelend, maar doet geen pijn.
Totaal duurt het onderzoek ongeveer 15 minuten en je vader of moeder mag tijdens het onderzoek gewoon bij je blijven.
Je bent dus niet alleen. Als je een knuffel hebt, mag je die ook meenemen.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende

Om ervoor te zorgen dat je darmen goed schoon zijn voor het onderzoek krijg je, de avond voor het onderzoek en op de ochtend van het onderzoek, een speciaal medicijn: een klysma. Dit medicijn krijg je in je bips, je kunt er wat buikpijn en diarree van krijgen. Dit is een beetje vervelend, dus zorg dat je in de buurt van een toilet blijft.

Dit is de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Op de foto zie je de onderzoekstafel waar je op moet liggen. Boven de tafel hangt het fototoestel. Ook hangen er monitoren waar de dokter je darm straks goed op kan zien.

Voordat de dokter de foto’s gaat maken, moet je je eerst uitkleden. Dit kan in een kleedhokje. Je T-shirt of hemd mag je aanhouden. Als in de röntgenkamer alles klaar is, komt de zuster je halen.

Dan moet je op de onderzoekstafel op je linkerzij gaan liggen. De tafel waar je op ligt, is lekker zacht. Onder je bips ligt een matje en je krijgt een kussen onder je hoofd. Je vader of moeder mag bij je blijven als je dat wilt.

Op de foto zie je het slangetje dat ze gebruiken voor de vloeistof. Je krijgt alleen het voorste stukje in je bips. Dit stukje smeert de zuster eerst in met vaseline (zalf), zodat het gemakkelijker in je bips gaat. Voor aan de slang zit een piepklein ballonnetje. Als de slang goed in je bips zit, is het soms nodig dat de zuster het ballonnetje een klein beetje oppompt, zodat de slang er niet meer uit kan schieten. Dit kan een beetje drukkend gevoel geven. Net alsof je naar de wc moet. Probeer maar rustig te blijven liggen, je moet ook een beetje wennen aan het vreemde gevoel.

Je vader of moeder mag bij het hoofdeinde van de tafel staan.
Hij/zij moet dan wel een speciaal loodschort aan ter bescherming.
Deze bescherming is nodig, omdat de foto’s met röntgenstralen gemaakt worden.
Op de foto kun je zien hoe zo’n schort er uit ziet.
 

Als de dokter ook klaar is, gaan ze beginnen.
Het fototoestel draait boven je en het grote licht dimt een beetje, zodat de dokter alles goed op de monitor kan zien. Het is niet helemaal donker in de kamer, er blijven een paar kleine lampen branden.
 

Aan het eind van de slang, die in je bips zit, hangt de fles met vloeistof.
Zodra de vloeistof je darmen inloopt, kijkt de dokter op de monitor of alles goed gaat.
Het toestel maakt dan een beetje lawaai. Doordat de vloeistof in je darmen loopt, kan je weer het gevoel krijgen dat je nodig naar de wc moet. Het is nu belangrijk dat je dat ophoudt en goed luistert naar de dokter. Hij/zij vertelt je precies wat je moet doen.
 

Om alle vloeistof goed in je darmen te krijgen, blaast de dokter soms nog een beetje lucht door de slang in je darmen. Probeer rustig in te ademen en niet te gaan persen.
Het is even vervelend, maar je bent al bijna klaar. Als je darm vol is, stopt de vloeistof en worden de foto’s gemaakt.
 

Er worden nu op verschillende manieren foto’s van je darmen gemaakt.
Soms op je linkerzij, soms op je rechterzij. Maar het kan ook wel eens zijn dat je op je buik of rug moet liggen. Er worden ook wel eens staande foto’s gemaakt.
Je hoeft dan niet van de tafel af, want dan gaat gewoon de tafel draaien. Je voeten staan dan op een plankje. Je vader of moeder kan je misschien een beetje helpen om te draaien.
 

Als alle foto’s klaar zijn mag je een beetje persen. Het grootste gedeelte van de vloeistof loopt dan terug in de fles. Daarna laat de zuster het ballonnetje in de slang leeglopen en kan de slang uit je bips verwijderd worden. Het vervelendste is nu achter de rug en je mag weer van de tafel.

Er is al een heleboel vloeistof uit je darmen, maar nog niet alles.
In de röntgenkamer is een wc, zodat je daar eerst rustig naar toe kan voordat je weer weg gaat. Je buik rommelt en borrelt nog een beetje van alle vloeistof en lucht, maar dat wordt gauw minder.Het beste is om de rest van de dag heel veel te drinken.
 

Als je niet meer naar de wc hoeft, mag je je weer aankleden.
Het onderzoek is nu helemaal klaar.