Fotoboek CT scan

De dokter heeft afgesproken dat je een CT onderzoek moet ondergaan. Bij een CT onderzoek worden er foto’s op de computer gemaakt met röntgenstralen. Met een moeilijk woord heet dat een
Computer Tomografie. Dit onderzoek wordt gedaan om speciale foto’s van je buik, je hoofd of je longen te maken. Om deze foto’s te kunnen maken moet je op een onderzoekstafel liggen. Bij dit onderzoek is het belangrijk dat je heel stil blijft liggen als de foto’s gemaakt worden.
Het onderzoek zelf doet geen pijn, maar soms is het nodig dat er foto’s gemaakt moeten worden met contrastvloeistof. Dit is een speciale vloeistof, waardoor de dokter op de foto’s heel precies kan zien wat er aan de hand is. Als jij ook foto’s met contrastvloeistof moet hebben, hoor je dat van de dokter of de zuster. Verder op kun je lezen hoe dat precies gaat met contrastvloeistof.

Bij elkaar duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten. Dit is afhankelijk van welke foto’s er gemaakt moeten worden
Je vader of moeder mag natuurlijk met je mee en ook je knuffel als je dat wilt.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende

Je mag drie uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. Medicijnen mag je wel gewoon innemen als je die gebruikt.

Dit is de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Op de foto zie je het CT apparaat, in het apparaat zit een grote cirkel. De onderzoekstafel waar je op moet liggen wordt hierin geschoven, zodat die plek waarvan de dokter een foto wil hebben, in de cirkel ligt. Als de foto’s gemaakt worden maakt het CT apparaat ook lawaai.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je geen metalen onderdelen op die delen van je lichaam hebt, waarvan de foto’s gemaakt worden. De foto’s worden anders niet duidelijk genoeg. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een ketting, metalen knopen of je rits van je broek. Als er foto’s van je buik of longen gemaakt moeten worden en er zitten metalen dingen in je kleding, moet je je dus even uitkleden. Je mag je knuffel tijdens het onderzoek bij je houden, maar hier mogen ook geen metalen delen aan zitten. Je ondergoed en/of T- shirt mag je aan houden. Worden er foto’s van je hoofd gemaakt, dan hoef je alleen je schoenen en eventuele sieraden zoals oorbellen uit te doen. Daarna mag je op de onderzoekstafel gaan liggen.

Aan het eind van de tafel is een speciale standaard waar je hoofd in kan liggen. Aan de zijkant van je hoofd krijg je dan een paar steunkussentjes van de zuster zodat je goed recht blijft liggen.

Het gebeurt niet altijd, maar soms is het nodig dat de foto’s met contrastvloeistof worden gemaakt. Dat is de speciale vloeistof die ervoor zorgt dat de dokter op de foto’s heel precies kan zien wat er aan de hand is. De contrastvloeistof wordt via een infuusnaaldje ( een lockje ) in je arm gespoten. Als er foto’s van je buik of longen gemaakt moeten worden, krijg je bijna altijd een prikje. Bij foto’s van je hoofd is dat meestal niet zo. Voordat je het prikje krijgt, kan je eerst “toverzalf” op je arm krijgen. Deze zalf verdooft de huid een beetje. Het prikje is even vervelend, maar je vader/moeder is nog steeds bij je. Het inspuiten van de contrastvloeistof doet geen pijn. Het geeft alleen een beetje warm gevoel in je arm. Dat gevoel trekt ook snel weer weg. Hiernaast kun je zien hoe een lockje er uit ziet. De kleur van het dopje kan wel eens verschillen.

De zusters zitten tijdens het maken van de foto’s in een aparte ruimte achter een glazen wand.

Omdat dit onderzoek met röntgenstralen gaat, heeft men liever dat je vader/moeder tijdens het onderzoek in de wachtkamer wacht.
Als je echt niet alleen durft mag je vader/moeder bij je blijven, maar moet dan wel een speciaal loodschort aan. Op deze foto kun je zien hoe dat schort eruit ziet.


Als alle voorbereidingen klaar zijn, gaan de zusters in de andere kamer om de foto’s te maken. De tafel waar je op ligt kan omhoog of heen en weer schuiven. De zusters kunnen je op deze manier precies goed leggen voor de foto’s. Dus niet schrikken als de tafel beweegt.
Probeer tijdens het maken van de foto’s heel stil te blijven liggen.
 

Als er een foto van je longen of buik gemaakt moet worden, kan het zijn dat de zuster je vraagt om even je adem in te houden. Omdat de zusters in een andere ruimte zitten, hoor je dat via een microfoontje. Als er iets is kun je zelf ook even met de zuster praten. Hoe lang het onderzoek precies gaat duren, hangt af van welke foto’s er bij jou gemaakt moeten worden.

Als alle foto’s gemaakt zijn, mag je van de tafel af. Heb je foto’s met de contrastvloeistof gehad dan is het belangrijk om extra goed te drinken. Drie tot vier glazen extra is genoeg.
 

Zijn de foto’s goed gelukt, dan ben je klaar. Het onderzoek is nu afgelopen.