Fotoboek Botscan

De dokter heeft afgesproken dat er speciale foto’s van je botten gemaakt moeten worden. Met een moeilijk woord heet dit onderzoek een skeletscintigrafie of botscan.
Bij dit onderzoek worden er foto’s gemaakt met een speciale vloeistof die in je botten gaat zitten en heel goed op de foto’s te zien is.

Totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten. Jouw vader, moeder of iemand anders die je graag bij je wilt hebben, mag bij je blijven. Je bent dus niet alleen. In het boek praten we voor het gemak over je vader of moeder, maar dat mag dus ook iemand anders zijn. Als je een knuffel hebt, mag je die ook meenemen.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende

Om de speciale vloeistof in je lichaam te krijgen is het nodig dat je een prikje in je arm krijgt, dit noem je een infuus. Dit wordt door de kinderarts op de kinderafdeling gedaan. Het maken van de foto’s doet geen pijn, alleen het prikje is een beetje vervelend.

Op de afgesproken tijd, wordt op de afdeling “Nucleaire Geneeskunde” de speciale vloeistof via het infuus in je arm gespoten, je voelt hier niets van. Je hoeft dus niet opnieuw een prikje. De ingespoten vloeistof is radioactief. Radioactief wil zeggen dat bepaalde deeltjes een straling uitzenden die straks goed op de foto te zien is. Van die straling voel je niets en omdat het maar een heel klein beetje is, is het ook niet gevaarlijk voor je.

Na een paar uur zit de vloeistof in je botten en kunnen de foto’s gemaakt worden. Hier wordt een tijd voor afgesproken. Het gebeurt ook wel eens dat de dokter direct na het inspuiten van de vloeistof de eerste foto al wil hebben.

Op de afgesproken tijd ga je met je vader en/of moeder naar de afdeling “Nucleaire Geneeskunde”waar het onderzoek is. Omdat je best lang stil moet liggen tijdens het onderzoek, kun je van tevoren beter nog even plassen op de kinderafdeling.
 

Dit is de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Op de foto zie je de onderzoekstafel waar je straks op moet liggen. De tafel waar je tijdens het onderzoek op ligt is zacht met een laken erover. Onder je hoofd ligt soms een kussen. Aan het eind van de tafel zie je een grote ring en het fototoestel. De tafel wordt straks in de ring geschoven.

Jouw vader en/of moeder is tijdens het onderzoek bij je en je knuffel natuurlijk ook. Het maken van de foto’s gaat nu bijna beginnen.

De tafel waar je op ligt, wordt nu in de ring geschoven. Dat doet geen pijn.

Dan wordt het fototoestel over en onder je geplaatst. Precies daar waar de dokter foto’s van wil hebben. Eén foto maken duurt ongeveer 3 minuten. Het is heel belangrijk dat je nu heel stil blijft liggen, anders moet alles weer opnieuw.

Er worden verschillende foto’s gemaakt van je lichaam, zodat de dokter alle botten goed kan zien. Blijf maar heel stil liggen.

Soms is het nodig dat je toch even op je zij moet liggen, om goed stil te blijven liggen krijg je soms een paar zandzakjes tegen je rug. Op de foto kun je zien, hoe dat er uit ziet.
 

Als alle foto’s gemaakt zijn en je heel stil hebt gelegen, mag je weer van de tafel af. Het onderzoek is nu klaar. Het is heel belangrijk dat je goed drinkt na het onderzoek, zodat je de speciale vloeistof ook weer snel uit kan plassen.