Fotoboek Blaasonderzoek

De dokter heeft afgesproken dat je een onderzoek moet ondergaan voor je blaas. Dit heet met een moeilijk woord MICTIECYSTOGRAFIE of MICTIEUROGRAM.

Een MCG/MCU is een vervelend onderzoek, daarom willen we je er zoveel mogelijk van vertellen en laten zien. Je bent er dan beter op voorbereid.
Het onderzoek vindt plaats in een röntgenkamer, waar je op een zachte tafel moet liggen. Voor het onderzoek is het nodig dat je een dun slangetje in je plasser krijgt, zo’n slangetje noem je een katheter. Deze katheter wordt voor het onderzoek, op de kinderafdeling, door een kinderarts, ingebracht. Tijdens het onderzoek loopt er vloeistof via deze katheter in je blaas, zodat de dokter je blaas goed kan zien op de foto. Er worden tijdens het onderzoek een aantal foto’s gemaakt. Het is dus belangrijk dat je goed stil ligt als de foto’s gemaakt worden, anders moet het onderzoek nog een keer.

Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten. Dit is afhankelijk van hoe lang het duurt voordat je moet plassen. Je vader of moeder en eventueel je knuffel mogen tijdens het onderzoek gewoon bij je blijven als je dat wilt.

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Kijk in het fotoboek hoe het onderzoek gaat

Vorige Volgende


 

Voordat de foto’s gemaakt worden brengt de kinderarts, op de kinderafdeling, de katheter in. Eerst wordt je plasser goed schoon gemaakt met een nat gaasje. Dit voelt koud aan, maar doet geen pijn. Daarna brengt de dokter het dunne slangetje (katheter) in je plasser.
Op dit slangetje zit een beetje gel wat verdovend werkt. Het inbrengen van het slangetje is een beetje een vervelend gevoel, maar gelukkig is het zo klaar. Je voelt er dan bijna niets meer van.
 

Na het inbrengen van de katheter ga je samen met je vader of moeder en een verpleegkundige naar de röntgenafdeling, waar het onderzoek plaats vindt.

Dit is de röntgenkamer waar het onderzoek plaats vindt. Tijdens het onderzoek moet je op deze tafel liggen. De zuster heeft alvast een paar matjes op de tafel gelegd, het is een lekkere zachte tafel. Je vader of moeder is steeds bij je en natuurlijk je knuffel ook.

Als je op de tafel ligt, moet je je onderbroek uit doen, je mag wel een handdoek over je als je dat prettig vindt. Je T-shirt of hemdje mag je wel aanhouden. Op je been of je buik wordt een letter geplakt, zodat je dokter op de foto kan zien wat de linker- of de rechterkant van je lichaam is.

Boven de onderzoekstafel hangt het toestel waar de foto’s mee gemaakt worden. Tijdens het onderzoek komt het toestel vlak boven je, maar het komt net niet aan je. Verder zie je nog 2 monitoren, waar de dokter alles goed op kan zien.

Als je klaar ligt op de onderzoekstafel, wordt een infuusslang aangesloten op de katheter in je plasser. Hier voel je niets van. In het infuus zit de vloeistof die de dokter goed op de foto’s kan zien. Deze vloeistof loopt via het slangetje in je blaas. Je blaas loopt zo langzaam vol met deze vloeistof, dit doet geen pijn, maar het voelt alsof je nodig moet plassen.

Als de foto’s gemaakt kunnen worden, moeten de dokter, de zuster en je vader of moeder eerst een speciale jas aan.
Op de foto kun je zien hoe zo’n jas er uit ziet.
 

Gedurende de tijd dat de vloeistof in je blaas loopt, controleert de dokter steeds of alles goed gaat. Hij zit dan achter een scherm of staat naast je en kijkt daar op een monitor en kan zo je blaas zien.

Als je blaas bijna vol is, kun je het gevoel krijgen dat je moet plassen. Het is belangrijk dat je je plas ophoudt totdat de dokter zegt dat je mag plassen. Dat is best een beetje raar, want je ligt dan nog steeds op de onderzoekstafel en je plast op de matjes die op de tafel liggen.
Op het moment dat je plast worden de foto’s gemaakt, daarom mag je ook pas plassen als de dokter het zegt anders worden de foto’s niet goed. Tijdens het plassen trekt de dokter het slangetje er weer uit, omdat je aan het plassen bent, merk je hier niet veel van.
 

Als de foto’s zijn gelukt, maakt de zuster alles weer schoon en ga je samen met papa of mama en de zuster weer terug naar de kinderafdeling. Het onderzoek is nu klaar.

Op de kinderafdeling kun je je weer aankleden.
Daarna mag je weer lekker naar huis.