Fotoboek Een operatie

Door de foto's te bekijken weet je wat er staat te gebeuren als je voor een operatie naar het ziekenhuis komt. Neem maar snel een kijkje!

Een nieuw ziekenhuis!

De foto's zijn nog gemaakt in het oude gebouw. Op 30 juni 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis namelijk naar een nieuw ziekenhuis!
We zullen zo snel mogelijk nieuwe foto's maken, zodat je een kijkje in het nieuwe ziekenhuis kunt nemen.

Vorige Volgende

Dit fotoboek hebben we gemaakt om je voor te bereiden op een operatie. Lucy zal je vertellen wat je allemaal te wachten staat als je wordt opgenomen in ons ziekenhuis. Kijk maar snel.

Dit is locatie Lucas in Winschoten van het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Vandaag komt Lucy voor een operatie. Samen met haar ouders en haar knuffel Muis komt ze naar de kinderafdeling van het ziekenhuis. In haar tas zitten haar pyjama en wat andere spulletjes die ze graag bij zich heeft.

Lucy mag tijdens de operatie geen sieraden omhouden, dus die doet ze af. Thuis heeft ze haar nagellak er al af gehaald, want ook dit mag niet tijdens de operatie.

Lucy mag vanaf een paar uur voor de operatie niets meer eten of drinken. Dit noemen we in het ziekenhuis 'nuchter' zijn. Dit moet omdat ze anders na de operatie erg misselijk kan worden van het eten en drinken in haar buik.

Een poosje geleden zijn mama, papa, Lucy en Muis al voor een kort gesprek bij de anesthesist/slaapdokter geweest. Deze dokter beoordeelt of Lucy geopereerd mag worden. Samen met mama en papa is toen een vragenlijst ingevuld.

Als Lucy de kinderafdeling op komt, meldt ze zich bij de balie. Lucy, mama, papa en Muis worden naar haar kamer gebracht. Daar staat al een bed klaar voor Lucy.

De gordijnen rondom het bed gaan dicht als Lucy zich gaat omkleden. Ze trekt haar eigen pyjama aan.

De verpleegkundige komt met de oorthermometer. Ze vult de temperatuur van Lucy in op de opnamelijst. Ook krijgt ze een armbandje om met haar naam erop. De verpleegkundige heeft ook een pil voor in de bips meegenomen, een zetpil heet dat. De mama van Lucy mag de zetpil inbrengen. Deze krijgt ze omdat het helpt tegen de pijn na de operatie. Verder krijgt ze nog een drankje. Van het drankje kan Lucy een beetje duizelig worden, dus moet ze in bed blijven.

Lucy moet nog een poosje wachten tot ze naar de operatiekamer mag.

De mensen van de operatiekamer bellen naar de kinderafdeling wanneer ze Lucy kunnen gaan opereren. De verpleegkundige brengt Lucy in haar bed naar de operatiekamer. Natuurlijk mogen haar mama, papa en Muis mee.

De operatieafdeling is op de tweede verdieping, dus gaat Lucy met de lift naar boven. De papieren voor de dokter gaan ook mee.

Dan komt Lucy bij de deuren van de operatieafdeling. Eén van de ouders mag met Lucy mee met de operatie. Lucy heeft voor mama gekozen, papa blijft in de hal wachten tot ze klaar is.

De deuren zijn nog dicht. Als de verpleegkundige op de knop drukt gaan ze open en kunnen ze naar binnen. Omdat operatiekamers altijd heel schoon moeten zijn, draagt iedereen daar speciale kleren. De mama van Lucy moet een groene overall aan en een muts op.

Omdat alles heel schoon moet zijn, werkt iedereen op deze afdeling in blauwe pakken en moet iedereen een mutsje dragen. Ook Lucy krijgt zo’n muts op.

De zuster van de operatieafdeling controleert nog even de gegevens van Lucy, zodat ze zeker weten dat de juiste patiënt gebracht is.

Ze zijn nog even bezig op de operatiekamer. Daarom moeten Lucy en haar moeder nog even naar de wachtruimte. Natuurlijk houdt ze Muis ook bij zich.

Dan wordt Lucy opgehaald. Met haar bed wordt ze naar de operatiekamer gereden. Mama en Muis gaan mee naar binnen.

In de operatiekamer staat de operatietafel. Dit is een soort bed waar Lucy op moet liggen, hij is lekker zacht en lekker warm. Daarboven hangen twee grote lampen en verder staan er veel apparaten.
Lucy klimt vanaf haar eigen bed op de operatietafel. Muis mag ook mee op de operatietafel.
 

Omdat het in de operatiekamer vrij fris is krijgt Lucy een deken over.

Vanaf de operatietafel lijkt het wel wat raar, al die mensen in vreemde kleren met een muts op.

Lucy ligt nu op de operatietafel en krijgt 3 plakkers op haar borst geplakt. Dit doet geen pijn.

Aan deze plakkers zitten knijpertjes met draadjes vast. Door deze plakkers kan de anesthesist/slaapdokter zien hoe het hart van Lucy tikt.

Ook krijgt Lucy een soort knijper op haar vinger om het zuurstofgehalte in haar bloed te controleren. Ook dit doet helemaal geen pijn! Een band om haar arm kan haar bloeddruk meten. Nu kan de anesthesist Lucy goed in de gaten houden als ze slaapt tijdens de operatie.


Met deze apparatuur houdt de slaapdokter de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed van Lucy in de gaten.
 

Om je in slaap te laten vallen voor de operatie, gebruikt de dokter een slaapmiddel. Dit slaapmiddel heet narcose. Je krijgt dat met een prikje of met een kapje dat voor je neus en mond wordt gehouden. Van de anesthesist/ slaapdokter hoor je op welke manier jij in slaap wordt gemaakt. Als je een prikje krijgt, kun je van de zuster of broeder van de kinderafdeling een pleister met ‘toverzalf’ op je hand of arm krijgen. Deze zalf verdooft de huid, zodat je de prik minder voelt.

Lucy laat zien hoe het gaat als je met een kapje in slaap wordt gebracht. Je krijgt dan een kapje voor je neus en mond om te gaan slapen. Als je gewoon ademt, val je vanzelf in slaap.

Jongere kinderen krijgen het infuusje meestal pas als ze al door het kapje in slaap zijn gebracht en voelen er dan ook helemaal niets van. Omdat Lucy al wat ouder is, is tijdens het gesprek met de anesthesist (slaapdokter) afgesproken dat Lucy in slaap wordt gebracht via het infuusje. Mama houdt Lucy’s hand vast tijdens het prikje.

De anesthesist plakt het infuusje goed vast, zodat hij goed blijft zitten.

Om te gaan slapen spuit de anesthesist vloeistof in het dopje van het infuusje. Lucy merkt hier niets van. Mama en Muis zijn nog steeds bij haar. Lucy valt hierdoor snel in slaap. ‘Slaap lekker Lucy’.

Terwijl Lucy al lekker slaapt geeft mama haar nog een kus en gaat dan naar de wachtruimte om op haar te wachten.

Bij korte operaties, zoals amandelen verwijderen, wacht de ouder in de wachtruimte op de operatieafdeling. Als de operatie wat langer duurt, wacht de ouder in de hal.
 

Hier zit mama te wachten in de wachtruimte.

Als de operatie klaar is, wordt Lucy naar de uitslaapkamer gebracht. Ze ligt weer in haar eigen bed en Muis ligt weer bij haar. In de uitslaapkamer wordt Lucy wakker. Er is nu een andere verpleegkundige die even voor haar zorgt. Ze is nog erg slaperig en voelt zich nog niet zo lekker. Maar gelukkig is mama bij haar.

De verpleegkundige van de uitslaapkamer bekijkt wanneer Lucy weer naar de kinderafdeling mag. Als het zover is komt de verpleegkundige van de kinderafdeling haar halen.

Ze komen nu langs papa die nog steeds in de hal zit te wachten. Samen met mama, papa, de zuster en Muis gaat Lucy met haar bed in de lift, op weg naar de kinderafdeling.

Terug op haar plekje op de kinderafdeling, slaapt Lucy eerst nog even verder.

Als Lucy goed wakker is, krijgt ze een beker drinken van de verpleegkundige.

Af en toe komt de verpleegkundige kijken hoe het gaat met Lucy.

Voordat Lucy naar huis gaat, wordt door de verpleegkundige uitgelegd hoe de operatiewond verzorgd moet worden. Ze vertelt wat Lucy thuis wel en niet mag doen.

Het infuus mag er uit en Lucy mag haar gewone kleren weer aan. Ook pakken ze alle spulletjes weer in, natuurlijk vergeten ze Muis niet!

Dan mogen Lucy, mama, papa en Muis weer naar huis. Lucy krijgt nog een dapperheidsdiploma mee naar huis van de zuster. ‘Veel beterschap Lucy!’

Hallo jongens en meisjes,

Hopelijk vinden jullie het allemaal wat minder spannend nu jullie weten hoe het ongeveer gaat op de kinderafdeling! Want het is spannend om naar het ziekenhuis te gaan, dat vond ik natuurlijk ook. Als jullie meer willen weten, kun je dat altijd vragen op de kinderafdeling.
Heel veel succes in het ziekenhuis en van harte beterschap!
P.S. Vergeet je knuffel niet als je naar het ziekenhuis gaat!

Groetjes van Lucy (en van mama, papa en Muis)