Een operatie op locatie Delfzicht

Kom je binnenkort voor een operatie naar locatie Delfzicht? Bekijk hier alvast het fotoboekje, dan weet je wat er staat te gebeuren als je voor een operatie naar locatie Delfzicht komt.

Vorige Volgende

Dit fotoboek hebben we gemaakt om je voor te bereiden op een operatie op locatie Dlfzicht. Lian zal je vertellen wat je allemaal te wachten staat als je wordt opgenomen in ons ziekenhuis. Kijk maar snel.

Dit is locatie Delfzicht in Delfzijl van het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Vandaag komt Lian voor een dagbehandeling. Samen met haar moeder en haar knuffel Waffie komt ze naar de afdeling dagbehandeling van het ziekenhuis. In haar tas zitten haar pyjama en wat andere spulletjes die ze graag bij zich heeft.

Lian mag geen sieraden omhouden en haar nagellak moet eraf voordat ze naar het ziekenhuis gaat.

Lian mag een aantal uren voor de operatie niets meer eten of drinken. Dit noemen we in het ziekenhuis 'nuchter' zijn.

Een poosje geleden zijn mama en Lian al voor een kort gesprek bij de anesthesist/slaapdokter geweest. Deze dokter beoordeelt of Lian geopereerd mag worden. Samen met mama is toen een vragenlijst ingevuld.

Als Lian de afdeling dagbehandeling opkomt, meldt ze zich bij de balie. Lian en mama mogen in de familiekamer wachten. De zuster haalt ze daar weg.

De zuster zet alle gegevens van Lian in de computer.

Daarna brengt de zuster Lian en haar mama naar de kamer, waar een bed voor haar staat.

Dan doet de zuster de oorthermometer in het oor van Lian, dit doet geen pijn, het kriebelt alleen een beetje. De temperatuur van haar lichaam wordt daarmee gemeten, ook dit wordt in de computer gezet. Daarna krijgt ze nog een armbandje om met haar naam erop.

De verpleegkundige heeft ook een pil voor in de bips meegenomen, een zetpil heet dat, de mama van Lian mag de zetpil inbrengen. Deze krijgt ze omdat het helpt tegen de pijn na de operatie, dit had de anesthesist al afgesproken tijdens het gesprek. (Sommige kinderen krijgen een tabletje of een zuigtabletje in plaats van een zetpil). Ook krijgt ze nog een drankje, waardoor alles wat minder spannend is.  Van het drankje kan Lian een beetje duizelig worden, dus moet ze in bed blijven.

Lian heeft inmiddels haar pyjama aangedaan en wacht in bed tot ze naar de operatiekamer mag. Samen met mama kijkt ze nog even tv.

De mensen van de operatiekamer bellen naar de kinderafdeling wanneer ze Lian kunnen gaan opereren. De verpleegkundige brengt Lian in haar bed naar de operatieafdeling. Lian heeft een zwaailamp aan haar bed en natuurlijk mogen mama en Waffie ook mee. De papieren voor de dokter gaan ook mee.

Dan komt Lian bij de deuren van de afdeling waar de operatiekamers zijn. De deuren schuiven open als de zuster op de knop drukt, nu kunnen ze naar binnen.

Omdat operatiekamers altijd heel schoon moeten zijn, draagt iedereen daar speciale kleren. De mama van Lian moet een blauwe overall aan en een muts op. Ook Lian krijgt een muts op.

Op de holding (de wachtruimte voor de operatiekamers) vertelt de zuster of er nog bijzonderheden zijn bij Lian.  Ook kijken ze naar het armbandje en vragen haar naam.

Dan wordt Lian opgehaald. Met haar bed wordt ze naar de operatiekamer gereden. Mama en Waffie gaan mee naar binnen.

In de operatiekamer staat de operatietafel. Daarboven hangt een grote lamp en verder staan er veel apparaten. Er staat onder andere een monitor die de hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte in het bloed van Lian in de gaten houden. In de operatiekamer klimt Lian vanaf haar eigen bed op de operatietafel. Daar mag ze op gaan liggen. Waffie mag ook mee op de operatietafel.

Vanaf de operatietafel lijkt het wat raar, al die mensen met gekleurde kleren met een muts op. Zelfs de mama van Lian lijkt op die andere mensen.

De dokter kijkt ook even naar haar armbandje en vraagt haar naam.

Lian ligt nu op de operatietafel. Ze krijgt van de anesthesist (slaapdokter) 3 plakkers op de borst. Aan deze plakkertjes komen knijpertjes die aan draadjes vast zitten. Door deze plakkers kan hij zien hoe snel het hart van Lian tikt.

Ook krijgt Lian een soort knijper aan haar vinger om het zuurstofgehalte in haar bloed te controleren. Dit doet helemaal geen pijn. Een band om haar arm kan haar bloeddruk meten.

De anesthesist (slaapdokter) kan op dit apparaat Lian goed in de gaten houden als ze slaapt tijdens de operatie.

Lian gaat slapen met behulp van een kapje, dit gaat in overleg met de anesthesist (slaapdokter). Het kapje gaat over haar neus en mond.  Als ze gewoon ademt, valt Lian vanzelf in slaap. Mama heeft haar hand vast en Lian houdt Waffie vast. “Slaap lekker Lian, tot straks”.

Oudere kinderen worden meestal via een infuus in slaap gebracht in plaats van een kapje. Dit bepaalt de anesthesist.

Lian is in slaap, mama geeft haar een kus: “tot straks”.

Als Lian slaapt, brengt de slaapdokter een infuus in bij Lian. Ze merkt niets van de prik, omdat ze slaapt. Door het infuus kan Lian tijdens de operatie vocht krijgen en eventueel medicijnen als de dokter dit nodig vindt.

 

De meeste kinderen worden na de operatie wakker met een infuus. Deze blijft meestal zitten tot je naar huis gaat.

Bij oudere kinderen spuit de anesthesist slaapmedicijnen in via het infuus.

Terwijl de dokter Lian opereert, wacht mama naast de balie. Mama houdt haar blauwe overall aan en ze kan even lezen tijdens het wachten.

Duurt de operatie langer dan een kwartier dan gaat je vader of moeder terug naar de afdeling om daar te wachten.

Als de operatie klaar is, wordt Lian naar de uitslaapkamer gebracht. Ze ligt weer in haar eigen bed.

Lian haar hand wordt verbonden, zodat haar infuus goed blijft zitten. Het infuus gaat er pas uit als ze naar huis gaat.

In de uitslaapkamer wordt Lian wakker. Er is nu een andere verpleegkundige die voor haar zorgt. Lian is nog erg slaperig en voelt zich niet zo lekker. Maar gelukkig is mama bij haar. Mama heeft haar blauwe overall nog aan.

Wanneer Lian weer naar de afdeling mag, komt de verpleegkundige haar weer ophalen. De zuster van de uitslaapkamer vertelt aan de verpleegkundige hoe de operatie is gegaan. Zodat de verpleegkundige weet of er nog bijzonderheden zijn.

Lian is weer op haar eigen plekje op de dagbehandeling. Als ze goed wakker is krijgt ze een beetje drinken.

Lian heeft haar amandelen eruit gekregen, daarom krijgt ze een lekker koud ijsje. Dit is goed voor haar keel.

Voordat Lian naar huis gaat, wordt het infuus eruit gehaald door de verpleegkundige en vertelt ze wat Lian thuis wel en niet mag doen.

Nu het infuus eruit is, mag Lian haar eigen kleren weer aan. Mama helpt haar met het omkleden. Ze pakken alle spulletjes weer in en natuurlijk vergeten ze Waffie niet!

Dan mogen Lian en mama weer naar huis. Lian krijgt nog een dapperheids diploma en een mooie ballon mee. “Veel beterschap Lian”.

Op onze website www.ozg.nl vindt u onder de kop “patiënten/patiëntenfolders” folders over diverse ingrepen. Als u de folder niet van de specialist heeft meegekregen, kunt u de folder hierop lezen, dit eventueel met uw kind. Ook is er een mogelijkheid om een kijkmiddag te bezoeken met uw kind, hierbij wordt uw kind verteld  wat er op de dag van de operatie zoal gaat gebeuren. Informatie hierover krijgt u in de uitnodigingsbrief van de afdeling opname.

Hallo jongens en meisjes,

Hopelijk vinden jullie het allemaal wat minder spannend nu jullie weten hoe het ongeveer gaat op de afdeling dagbehandeling in Delfzijl! Want het is spannend om naar het ziekenhuis te gaan, dat vond ik natuurlijk ook. Als jullie meer willen weten, kun je dat altijd vragen op de afdeling  (088-066 1000). Heel veel succes in het ziekenhuis en van harte beterschap!

P.S. Vergeet je knuffel niet als je naar het ziekenhuis gaat!

 

Groetjes van Lian (en van mama  en Waffie)