Over het werk van een chirurg

Wat is een chirurg?

Een chirurg is een dokter die mensen beter kan maken met behulp van een operatie. Dit kan een operatie zijn van je neusamandelen, maar bijvoorbeeld ook van je gebroken arm.

Hoe kun je een chirurg worden?

Als je chirurg wilt worden, moet je eerst een basisopleiding tot dokter volgen. Deze basisopleiding is hetzelfde voor alle dokters, of je nou chirurg, kinderarts of huisarts wilt worden. De basisopleiding voor dokters duurt zes jaar. Na deze basisopleiding, moet je nog een opleiding volgen om chirurg te worden. Ook deze opleiding duurt zes jaar! Je moet dan kiezen wat voor chirurg je wilt worden, dit noemen ze een specialisatie. Een specialisatie betekent dat je alles weet over een bepaald onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld een chirurg worden die alles weet van bloedvaten, of die alles weet over je maag en darmen.

Wat moet een chirurg goed kunnen?

Het is belangrijk dat een chirurg heel goed weet wat hij moet doen in onverwachte situaties. Hij moet ook goed leiding kunnen geven. Als iemand bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad, moet een chirurg precies weten wie wat voor soort onderzoek doet en hoe hij het beste de patiënt weer beter kan maken.

Wat is leuk en wat is minder leuk aan het werk van een chirurg?

Als je een chirurg bent, kun je zieke mensen helpen en weer beter maken. Dit is natuurlijk heel erg fijn, want ziek zijn is niet leuk. Soms kan een chirurg iemand niet meer beter maken en blijft iemand ziek. Dit is heel erg naar, want een chirurg wil natuurlijk het liefst iedereen weer beter maken.

Ben je als chirurg veel vrij?

Een chirurg helpt zieke mensen. Dit kunnen mensen zijn die al langer ziek zijn, maar ook mensen die zomaar ineens ziek worden. Je kunt namelijk niet altijd voorspellen wanneer je ziek wordt. Ook een chirurg weet dit niet en moet dus dag en nacht bereikbaar zijn voor het geval dat er iemand heel ziek gaat worden en geopereerd moet worden.
Een chirurg werkt net zolang totdat het werk klaar is. Naast het helpen van zieke mensen doet de chirurg ook nog wat dingen achter de computer. De chirurg houdt namelijk precies bij wat hij bij welke patiënt heeft gedaan.

Gelukkig werken er meer chirurgen in het ziekenhuis en kunnen ze het werk verdelen.

Wist-je-dat-je

  • 12 jaar lang moet leren als je chirurg wilt worden?
  • als chirurg alles weet over een bepaald onderwerp en niet over alles een klein beetje?
  • als chirurg heel snel moet weten wat je moet doen om iemand te onderzoeken en weer beter te maken?
  • een chirurg weinig vrije tijd heeft omdat hij altijd klaar moet staan voor zieke mensen?
  • als chirurg moet blijven doorleren om altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes?