Wat gebeurt er als je moet blijven slapen?

Je ouders hebben een brief gekregen met daarin de datum waarop je naar het ziekenhuis komt. Op die dag ga je met je ouders naar de kinderafdeling. Een verpleegkundige vertelt wat er allemaal gaat gebeuren. Ook laat ze je de kamer zien. Soms krijg je een kamer voor jezelf en soms krijg je een kamer die je deelt.

Onderzoeken

Als je onderzocht moet worden, vertelt iemand je precies wat er gaat gebeuren. De verpleegkundige, de dokter of de pedagogisch medewerker vertelt waarom het onderzoek nodig is, wat er gaat gebeuren en wat je er van voelt. Als iets pijn doet, zeggen ze dat eerlijk.

Als je niet snapt wat er gaat gebeuren, mag je dat gewoon zeggen. We gaan het dan nog een keertje rustig uitleggen.
Natuurlijk mag je vader of moeder mee.

Als je geopereerd moet worden

Moet je geopereerd worden, dan mag je een operatiepyama of je eigen pyama aantrekken. Je krijgt voor de operatie een drankje of een tabletje. Je wordt dan alvast een beetje slaperig. Een verpleegkundige brengt jou naar de operatiekamer. Je vader of moeder en knuffel mogen mee en blijven bij je tot je in slaap bent gevallen.

Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Daar kun je rustig weer wakker worden. De operatie is dan al achter de rug. Je vader of moeder is dan ook meteen weer bij je.

Als je goed wakker bent, ga je met bed en al terug naar de afdeling. Heb je nog pijn, dan kun je dat aan de verpleegkundige vertellen. Dan krijg je iets waardoor de pijn weg gaat.

Weer naar huis

Elke dag komt de dokter even kijken hoe het met je gaat. Natuurlijk is het heel fijn als je te horen krijgt dat je weer naar huis mag. Als het nodig is, krijg je nog een afspraak mee voor een controlebezoek of een recept voor medicijnen.