Plas- en poeppoli

Heel veel kinderen en jongeren hebben af en toe per ongeluk een natte of vieze broek. Sommigen hebben dat alleen overdag. Dat heet met een moeilijk woord ‘incontinentie’. Als je ’s nachts last hebt van een plas in je broek dan heet het ‘bedplassen’. Sommige kinderen en jongeren hebben het allebei.

Om hen te helpen hebben wij in ons ziekenhuis een speciale plas- en poeppolikliniek. Daar wordt onderzocht waarom het niet lukt altijd controle te hebben over je urine en/of ontlasting en kun je leren hoe je zo goed mogelijk kunt plassen en poepen.

Wat gebeurt er op de plas- en poeppoli?

Als je op de polikliniek komt wordt er een ‘uroflowmetrie’ gedaan om te kijken hoe je plast. Je moet dan op een speciale wc plassen. Om te kunnen zien of je je blaas goed hebt leeg geplast en of je darm leeg is maakt de urotherapeut een echo van je buik. Deze onderzoeken doen geen pijn. Samen kijken jullie naar de tekening van je plas en naar het beeldscherm van de echo.

Verder zal tevoren aan jou gevraagd worden om een ‘plaslijst’  bij te houden om te weten hoe vaak en hoeveel je plast en zul je met je ouders een vragenlijst invullen die wordt besproken met de urotherapeut.

Als duidelijk is wat er aan de hand is ga je drie maanden een training volgen om goed te leren plassen en poepen. Als je dan heel goed je best doet met trainen lukt het bijna altijd om helemaal droog en schoon te worden. Soms zal het nodig zijn om medicijnen te gebruiken.

Bij de training krijg je een eigen dagboek met trainingslijsten waarop je jouw trainingsopdrachten kunt invullen.

Als je graag naar de plas- en poeppolikliniek wilt kunnen je ouders dit met de huisarts bespreken. Die kan zo nodig een verwijzing sturen naar het ziekenhuis.

Wie werken er op de plas- en poeppoli?

Als je op de poli komt heb je een afspraak met één van de kinderartsen van de plas- en poeppolikliniek en de urotherapeuten. Het kan ook zijn dat je nog anderen tegenkomt. De kinderdiëtist geeft adviezen over gezond eten en drinken. En soms moet je oefeningen doen samen met de fysiotherapeut of voer je gesprekken met de pyscholoog. Ze doen allemaal hun best om je zo goed mogelijk te helpen.